ضرورت توجه به امنیت اقتصادی و اطلاعاتی کسب و کارهای نوپا و اینترنتی در کشور/ آمادگی استان یزد برای اجرای اقدامات برنامه های راهبردی فضای مجازی
به گزارش روابط عمومی اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان یزد، اکرم فداکار، در سیزدهمین نشست شورای راهبری ارتباطات و فناوری اطلاعات استان یزد که با حضور سید ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی و رییس مرکز ملی فضای مجازی برگزار شد، از تشکیل و توسعه زیست بوم نوآوری و کارآفرینی فناوری اطلاعات استان یزد گزارش داد.
فداکار، در ابتدای این گزارش با نگاهی گذرا به سیمای استان، گفت: یزد، سهم 1.4 درصدی از جمعیت کشور و سهم 2.05 درصدی از تولید ناخالص داخلی (GDP) را دارد. همچنین 85 درصد جمعیت استان، شهرنشین و 15 درصد در روستاها ساکن هستند.
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان یزد با بیان اینکه فناوری اطلاعات و ارتباطات، صنعت سبز انسانمحور است و میتواند پیشران و توانمندساز سایر بخشها باشد، برخی از ویژگیهای شاخص استان را یادآور شد و گفت: یزد، جایگاه مناسبی در شاخص توسعه انسانی (HDI) دارد و رتبه دوم در نسبت نخبگان به جمعیت، رتبه سوم در نسبت دانشجو به جمعیت، رتبه اول در قبولی دانشگاه در طی 25 سال متوالی، رتبه سوم در سهولت فضای کسب و کار، رتبه چهارم در صنعت، رتبه سوم در گردشگری، و ... برخی از ویژگیهایی است که مزیتهای استان و شهر یزد را به عنوان دومین شهر تاریخی جهان و اولین شهر ایرانی ثبت در فهرست میراث جهانی، به خوبی نشان میدهد.
دبیر شورای راهبری ارتباطات و فناوری اطلاعات، در ادامه، زیست بوم نوآوری و کارآفرینی فناوری اطلاعات و ارتباطات استان را در شش بخش «زیرساخت، تأمین مالی، سرمایه انسانی، نهادهای پشتیبان، تحقیق و توسعه، فرهنگ» معرفی کرد.
نماینده ارشد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در استان یزد با بیان وضعیت استان در برخی شاخصهای ارتباطی مانند پهنایباند ورودی و مصرفی استان، ضریب نفوذهای تلفنثابت، تلفنهمراه، مشترکین اینترنت پرسرعت ثابت و سیار، به رتبه سوم استان در شاخص توسعه یافتگی فاوا (IDI) و قرار داشتن در وضعیت سبز و «بسیار خوب» اشاره کرد و از جهش 3 پلهای استان در رتبه بندی نسبت به سال 95 خبر داد.
فداکار با اشاره به فعالیت تیمهای استارتاپی و تشکیل شرکتهای نوپا در استان در بخشهای خدماتی، تشکیل استارتآپهای راهکارمحور را نیازمند تدوین و ابلاغ سیاستها و آییننامههای «داده های باز» و آزادسازی دادههای دولتی دانست.
عضو کانون تفکر شهر هوشمند یزد، نهادسازی برای توسعه شهر هوشمند، بررسی شاخصهای کلیدی و تجربیات جهانی، تدوین و انتشار بیانیه چشمانداز و شناسایی پروژههای پیشران را از دیگر فعالیتهای قابل توجه در مسیر هوشمندسازی یزد برشمرد و گفت: یزد، مبنای توسعه شهری خود را بر اساس شاخصهای شهر هوشمند دنبال میکند.
عضو شورای هماهنگی فناوری و نوآوری استان، از «فرهنگ» به عنوان یکی از اجزای مهم زیست بوم یاد کرد و با اشاره به راهبردهای استاندار جوان یزد برای توسعه استان افزود: وجود اجماع استانی بین مدیران بخش علم و فناوری و تشکیل شورای هماهنگی فناوری و نوآوری و همدلی بین مدیران از دلایل موفقیت استان در توسعه زیست بوم است و انتخاب مدیران تحولآفرین و ریسکپذیر به عنوان مدیران آینده، نقش مهمی در شتابدهی به رشد و پیشرفت استان و کشور دارد.
فداکار، در ادامه، در باب امنیت سایبری از منظر زیست بوم، توجه به امنیت اقتصادی کسب و کارها، امنیت اطلاعات و مولفههای تاثیرگذار در امنیت ملی را ضروری دانست و بر اهمیت آموزشهای توجیهی و حرفهای امنیت در مسیر رشد و توسعه شرکتهای نوپا و کسب و کارهای فاوا تاکید کرد.
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان یزد از آمادگی استان یزد برای اجرای برش استانی برخی از اقدامات ملی «برنامههای راهبردی فضای مجازی در افق 8 ساله»، با توجه به توانمندیهای موجود و ظرفیتهای قابل توسعه در استان خبر داد و افزود: هم اکنون 6 شرکت یزدی، موفق به دریافت پروانههای خدمات افتا و گواهی محصول شدهاند و استان یزد با سهم 14 پروانه فعالیت افتا در بخشهای مختلف (خدمات مدیریتی، عملیاتی، فنی و آموزشی) و 2 گواهی محصول بومی، جایگاه برتر را در بین استانها (بجز تهران) دارد.
فداکار، در پایان، به برنامههای آینده استان برای توسعه زیستبوم نوآوری و کارآفرینی فاوا اشاره کرد و توسعه نواحی نوآوری و فناوری مانند کارخانه نوآوری و پارک اقتصاد دیجیتال، ایجاد و توسعه پلتفرم گردشگری هوشمند، تامین و افزایش منابع صندوق پژوهش و فناوری استان، راهاندازی مرکز مهارتافزایی نیروی انسانی (مانا) و ایجاد پژوهشگاه علوم دادهای در دانشگاه یزد را به عنوان برنامههای در دست پیگیری نام برد.
در ادامه این نشست، غلامرضا صمصامی، مدیر مرکز مدیریت راهبردی افتای استان، گزارشی از وضعیت امنیت سایبری استان و زیرساختهای حیاتی را ارایه داد. همچنین دو نفر از اعضای حاضر نظرات خود را درباره چالشهای امنیت در بخش دولتی و خصوصی بیان کردند. این نشست، با بیانات استاندار یزد و رییس شورا و سخنرانی دبیر شورای عالی فضای مجازی پایان یافت.
گفتنی است سیزدهمین نشست شورای راهبری ارتباطات و فناوری اطلاعات استان یزد با حضور ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی و رییس مرکز ملی فضای مجازی؛ محمدعلی طالبی، استاندار یزد و رییس شورا، نمایندگانی از مرکز ملی فضای مجازی و مرکز مدیریت راهبردی افتای ریاست جمهوری، شماری از مدیران استانی، اعضای شورا و برخی از مدیران فناوری اطلاعات از بخش دولتی و مدیران شرکتهای خصوصی فعال در حوزه امنیت، روز دهم اردیبهشت ماه 98، به میزبانی مرکز مدیریت راهبردی افتای استان برگزار شد.